czwartek, 21 listopada 2013

Spaghetti z sosem truflowym

Pomysł na makaron z sosem truflowym jest bardzo smaczną pamiątką z wakacji z Chorwacji. Przechadzając się po Rovnji zewsząd dochodził bardzo specyficzny zapach trufli. Szczerze mówiąc zapach niezbyt ładny;) Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Nie będę opisywała smaku, tym bardziej aromatu, trzeba spróbować i .... albo się się pokocha albo nie.
Z Chorwacji przywiozłam oliwę aromatyzowaną truflą i słoiczki trufli w płatkach. Na półkach polskich sklepów można spotkać dobrej jakości oliwę truflową i pastę truflową. Nie kupowałam pasty truflowej bo w składzie zawiera tylko kilka procent trufli, reszta to pieczarki. Kilkadziesiąt złotych za maleńki słoiczek pieczarek z aromatem trufli to zdecydowanie za dużo. Jeśli nie znajdziecie trufli w płatkach, to do przygotowania sosu wystarczy oliwa truflowa.
Przepis ten jest mojego pomysłu, skomponowany tak, aby odtworzyć zapamiętane smaki.



Składniki:
  • 200 g śmietany 18% lub słodkiej śmietany 30% (użyłam 18%) - porcja dla 3 osób
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżeczek oliwy truflowej
  • 1/2 łyżeczki czarnych trufli w płatkach
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • makaron spaghetti 
Przygotowanie:
  • Podgrzać śmietanę (nie gotować), dodać sól i niewielką ilość pieprzu.
  • Do śmietany dodawać po łyżeczce oliwy truflowej, intensywnie mieszając, aby składniki się połączyły.
  • Wyłączyć grzanie pod garnkiem i podać posiekane trufle.
  • Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie.
  • Sos połączyć ze spaghetti.
  • Po wyłożeniu na talerze posypać natką.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Trufle w płatkach ostatnio się pojawiły w ofercie jednej z dobrych firm przyprawiarskich - chyba Royal Brand, ale nie jestem pewna czy nie mylę nazwy. Zazwyczaj są w dobrych sklepach (np. Piotr i Paweł) i mają własny stojak ze swoimi przyprawami. Oliwę truflową posiadam w domu (uwielbiam polewać nią kremowe zupy!), więc makaron na pewno przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń