Składniki:
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- 1 szklanka brązowej soczewicy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- tymianek suszony
- majeranek suszony
- sól
- pieprz
- czarnuszka
- żółtko jaja do posmarowania pasztecików
- Ugotować soczewicę do miękkości.
- Podsmarzyć cebulę na oleju.
- Soczewicę i cebulę rozdrobnić malakserem.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić solą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem. Farsz do pasztecików powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.
- Aby sprawdzić jaki będzie smak farszu po upieczeniu pasztecików, można na patelni usmażyć łyżkę farszu w formie kotlecika i sprawdzić czy smak jest zadowalający.
- Przyprawiony farsz wyłożyć na cieście francuskim, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.
- Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdego pasztecika posmarować rozbitym żółtkiem i posypać czarnuszką.
- Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis dodaję akcji kulinarnej Soczewica 2
pyszności!
OdpowiedzUsuń