W proponowanym przepisie nie podaję dokładnie ilości użytych przypraw, stopień ostrości leczo zależy od indywidualnych upodobań.
Składniki:
- 3 duże, podłużne papryki
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecier Podravka)
- kilka listków natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
do przyprawienia:
- sól
- papryka słodka w proszku
- pieprz czarny
- płatki chili
Przygotowanie:
- Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
- Dodać paprykę pokrojoną w szerokie paski.
- Gdy papryka będzie lekko podsmażona, dodać przecier pomidorowy.
- Zmniejszyć grzanie pod garnkiem, dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Należy pilnować, aby papryka nie rozgotowała się.
- Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawić do smaku. Gotować jeszcze 3 minuty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz