poniedziałek, 4 listopada 2013

Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową

Krem z białych warzyw, to zupa o bardzo delikatnym smaku, dodatki jeszcze ją uszlachetniają. 
Jeśli ktoś nie lubi łososia w zupie, to można go pominąć - zupa nadal będzie wspaniała. Co do oliwy truflowej i kolendry, upieram się żeby je dodać. Jeśli nie posiadacie takiej oliwy (zakładam, że nie jest to produkt pierwszej potrzeby), to niech to nie przeszkodzi w przygotowaniu tego pysznego kremu.

Zupę można podawać z bagietką, grzankami lub bez dodatków.


Składniki:
  • 1 duży seler
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 średni por - tylko biała część
  • 3 ziemniaki 
  • 2 duże pietruszki
  • bulion warzywny lub woda
  • sól
Dodatki:
  • kilka plastrów wędzony łososia 
  • oliwa truflowa
  • natka kolendry
Przygotowanie:
  • Warzywa umyć, obrać i pokroić na cienkie plastry. 
  • Przełożyć do garnka i dodać tyle bulionu, aby przykrył warzywa*
  • Ugotować warzywa do miękkości. 
  • Po przestudzeniu zmiksować zupę i przyprawić solą do smaku.
  • Zupę podawać udekorowaną paseczkami łososia, natka kolendry i skropioną oliwą truflową.
* jeśli chcesz przygotować rzadzą zupę niż krem, to dodaj 1,5 szkl. bulionu więcej

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz