piątek, 8 listopada 2013

Moutabbal - pasta z bakłażana

Moutabbal (nazywany też baba ghanoush) jest popularną w kuchni arabskiej, pastą z bakłażana i sezamu. Podawany na zimno z plackami pita należy do przystawek (mezze) rozpoczynających posiłek. 
Kiedy jestem w mojej ulubionej  restauracji libańskiej ,,Samirze", zamawiam porcję tej aromatycznej pasty lub kupuję na wynos duży pojemniczek.
Mając bakłażany i sezam samodzielnie można zrobić moutabbal w moim ulubionym tempie - ekspresowo;)
Dzięki dodatkom pasta ma lekko czosnkowo-cytrynowy smak z nutą kuminu.
Podaję również przepis na pastę tahini i placki, na które nakłada się moutabbal.


Składniki na pastę:
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tahini 
  • 1 łyżeczka kuminu (utartego na proszek)
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • kilka (4-5) łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty:
  • Bakłażany umyć, skórkę ponakłuwać widelcem (jeśli tego nie zrobicie, bakłażany wybuchną podczas pieczenia ;). Ułożyć na blaszce do pieczenia, piec ok 1/2 godziny w temp. 200 stopni, najlepiej z włączoną funkcją grill.
  • Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić bakłażany do ostygnięcia.
  • Zdjąć skórkę z bakłażanów.
  • Miąższ ugnieść widelcem lub zmiksować w blenderze na gładką masę.
  • Dodać tahini, zmiażdżony czosnek, kumin, sok z cytryny, jogurt naturalny, sól, pieprz
  • Wstawić do lodówki, aby pasta się schłodziła, a smaki połączyły.

Pastę podawać posypaną natką pietruszki, polaną oliwą z czarnymi oliwkami i plackami pita.



Składniki na pastę sezamową (tahini)
  • 1/2 filiżanki sezamu
  • olej arachidowy

Przygotowanie pasty sezamowej:
  • Sezam podprażyć na suchej patelni - bardzo lekko, żeby nie przypalić.
  • Zmielić na proszek w młynku do kawy.
  • Dodawać olej arachidowy do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
  • Jeśli nie macie młynka można użyć blendera, w takim wypadku trzeba miksować  razem olej i sezam.

Składniki na placki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miękkiego masła

Przygotowanie placków:
Z podanych składników wyrobić ciasto, które należy zostawić na 1/2 godziny w misce przykrytej wilgotną ścierką.
Gdy ciasto ,,odpocznie", formować z niego niewielkie kulki, które należy rozwałkować na cienkie placki. 
Placki podpiekać pojedynczo na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Placki podpieka się krótko, do chwili gdy na powierzchi zaczną powstawać bąble, wtedy należy obrócić na drugą stronę.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Znałam do teraz to pod tą drugą nazwą baba ghanoush. Robiłam, rzeczywiście robi się szybko i jest pyyyszne.

    OdpowiedzUsuń