sobota, 23 listopada 2013

Aromatyczny pasztet z selera

Przeglądając przepisy na pasztet z selera, nie znalazłam takiego, który pasował do mojego gustu kulinarnego. Przygotowałam własną wersję tego pasztetu, który jest mocno przyprawiony, wyrazisty i bardzo smakowity.





Składniki:
  • 2 duże selery korzeniowe
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka eko
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 -2  łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony- raczej więcej niż mało

Przygotowanie:
  • Selery ugotować w skórkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule podsmażyć na maśle, ostudzić, dodać do selera.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do selera.
  • Dodać jajka, płatki jaglane i przyprawy.
  • Aby przekonać się czy pasztet jest wystarczająco przyprawiony, podsmażam na patelni łyżkę masy na pasztet - robię mały kotlecik. Dzięki temu można sprawdzić jaki będzie smak pasztetu po upieczeniu.
  • Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Uwielbiam warzywne pasztety, robiłem już z cukinii i brokułów, ale selerowy pierwszy raz widzę. Koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada i tak tez smakuje. SUPER ZDJECIA; POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń