Przeglądając przepisy na pasztet z selera, nie znalazłam takiego, który pasował do mojego gustu kulinarnego. Przygotowałam własną wersję tego pasztetu, który jest mocno przyprawiony, wyrazisty i bardzo smakowity.
Składniki:
- 2 duże selery korzeniowe
- 2 średnie cebule
- 1/2 kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka eko
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 2 łyżeczki kolendry
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1,5 -2 łyżeczki soli
- pieprz świeżo mielony- raczej więcej niż mało
Przygotowanie:
- Selery ugotować w skórkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule podsmażyć na maśle, ostudzić, dodać do selera.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do selera.
- Dodać jajka, płatki jaglane i przyprawy.
- Aby przekonać się czy pasztet jest wystarczająco przyprawiony, podsmażam na patelni łyżkę masy na pasztet - robię mały kotlecik. Dzięki temu można sprawdzić jaki będzie smak pasztetu po upieczeniu.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Uwielbiam warzywne pasztety, robiłem już z cukinii i brokułów, ale selerowy pierwszy raz widzę. Koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada i tak tez smakuje. SUPER ZDJECIA; POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuń