Kiedy chcę przygotować ciepłą kolację, to najczęściej sięgam do przepisu na tartę. Bazą jest ciasto z mąki amarantusowej i dowolnej mąki pełnoziarnistej. Wystarczy zagnieść ciasto i wykleić nim formę do tarty, bez konieczności schładzania. Do wypełnienia tarty używam 2-3 składników i kilku jajek, nie dodaję sera (żeby nie było zbyt kalorycznie;). Robiłam wiele wersji tarty na tym rustykalnym spodzie, najbardziej lubiane to ze szparagami, z kurkami, z porem, z klopsikami.
Tarta z marchewką i fenkułem jest delikatna w smaku, lekko słodka, bardzo lubiana przez dzieci. Mnie najbardziej smakuje, dzień po upieczeniu, wtedy ciasto jest miękkie, a wszystkie składniki bardziej wyraziste.
Składniki ciasta:
- 1 szklanka mąki amarantusowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki farszu:
- 3 marchewki
- 1 fenkuł
- 2 cebule (nieduże)
- 3 jajka eko
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.
Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.
Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!
Przygotowanie farszu:
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać cebulę pokrojoną w cebulę.
- Marchewkę pokroić w cienkie plastry, fenkuł pokroić w cienkie paski - dodać do cebuli
- Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dolać wodę, dusić do miękkości pod przykryciem.
- Ubić jajka i dodać do wystudzonych warzyw.
- Masę wyłożyć na schłodzony spód tary.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.
Smacznego
Nareszcie cos z amarantusem. Wyprobuje jak kupie fennel. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń