Z Chorwacji przywiozłam oliwę aromatyzowaną truflą i słoiczki trufli w płatkach. Na półkach polskich sklepów można spotkać dobrej jakości oliwę truflową i pastę truflową. Nie kupowałam pasty truflowej bo w składzie zawiera tylko kilka procent trufli, reszta to pieczarki. Kilkadziesiąt złotych za maleńki słoiczek pieczarek z aromatem trufli to zdecydowanie za dużo. Jeśli nie znajdziecie trufli w płatkach, to do przygotowania sosu wystarczy oliwa truflowa.
Przepis ten jest mojego pomysłu, skomponowany tak, aby odtworzyć zapamiętane smaki.
Przepis ten jest mojego pomysłu, skomponowany tak, aby odtworzyć zapamiętane smaki.
Składniki:
- 200 g śmietany 18% lub słodkiej śmietany 30% (użyłam 18%) - porcja dla 3 osób
- 1/2 łyżeczki soli
- 5-6 łyżeczek oliwy truflowej
- 1/2 łyżeczki czarnych trufli w płatkach
- pieprz do smaku
- natka pietruszki
- makaron spaghetti
- Podgrzać śmietanę (nie gotować), dodać sól i niewielką ilość pieprzu.
- Do śmietany dodawać po łyżeczce oliwy truflowej, intensywnie mieszając, aby składniki się połączyły.
- Wyłączyć grzanie pod garnkiem i podać posiekane trufle.
- Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie.
- Sos połączyć ze spaghetti.
- Po wyłożeniu na talerze posypać natką.
Trufle w płatkach ostatnio się pojawiły w ofercie jednej z dobrych firm przyprawiarskich - chyba Royal Brand, ale nie jestem pewna czy nie mylę nazwy. Zazwyczaj są w dobrych sklepach (np. Piotr i Paweł) i mają własny stojak ze swoimi przyprawami. Oliwę truflową posiadam w domu (uwielbiam polewać nią kremowe zupy!), więc makaron na pewno przyrządzę :)
OdpowiedzUsuń