poniedziałek, 4 listopada 2013

Śledzie z czosnkiem

Śledzie mają wielu zwolenników, ale znam osoby, które ich nie tkną.
Dzisiejsza propozycja adresowana jest do amatorów śledzi o mocnych smakach;) Solone śledzie są na tyle wyraziste, że czosnek nie dominuje ich smaku. Jednak nie będę Was przekonywać, że go nie czuć.



Składniki:

  • 4 duże solone płaty śledzia
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • olej słonecznikowy
  • chili w proszku


Przygotowanie:
  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (max moczyć ½ godz.). Osuszyć na sicie, pokroić na plastry o szerokości 4 cm. 
  • Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Zdecydowanie odradzam przeciskanie czosnku przez praskę, nada zbyt intensywny smak i wizualnie źle się będzie prezentował.
  • Warstwę śledzia układać (w wyparzonym) słoiku, następnie posypać kosteczkami czosnku. 
  • Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
  • Śledzie zalać olejem słonecznikowym, aby je zakrył. Wstawić do lodówki, żeby smaki się zmieszały. Po dobie będą gotowe do jedzenia. 
  • Po wyłożeniu na talerz, oprószyć śledzie sproszkowanym chili.


Smacznego

Przepis dodany do akcji:

                                                      Śledzie - w każdej postaci

1 komentarz:

  1. Mocno czosnkowe... muszę wypróbować przepis. dziękuje za udział w akcji :) Przy okazji idealnie przepis pasowałby na śniadanie do pracy, również na zmiksowanych
    Pozdrawiam
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń