Śledzie mają wielu zwolenników, ale znam osoby, które ich nie tkną.
Dzisiejsza propozycja adresowana jest do amatorów śledzi o mocnych smakach;) Solone śledzie są na tyle wyraziste, że czosnek nie dominuje ich smaku. Jednak nie będę Was przekonywać, że go nie czuć.
Dzisiejsza propozycja adresowana jest do amatorów śledzi o mocnych smakach;) Solone śledzie są na tyle wyraziste, że czosnek nie dominuje ich smaku. Jednak nie będę Was przekonywać, że go nie czuć.
Składniki:
- 4 duże solone płaty śledzia
- 8 dużych ząbków czosnku
- olej słonecznikowy
- chili w proszku
Przygotowanie:
- Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (max moczyć ½ godz.). Osuszyć na sicie, pokroić na plastry o szerokości 4 cm.
- Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Zdecydowanie odradzam przeciskanie czosnku przez praskę, nada zbyt intensywny smak i wizualnie źle się będzie prezentował.
- Warstwę śledzia układać (w wyparzonym) słoiku, następnie posypać kosteczkami czosnku.
- Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
- Śledzie zalać olejem słonecznikowym, aby je zakrył. Wstawić do lodówki, żeby smaki się zmieszały. Po dobie będą gotowe do jedzenia.
- Po wyłożeniu na talerz, oprószyć śledzie sproszkowanym chili.
Przepis dodany do akcji:
Mocno czosnkowe... muszę wypróbować przepis. dziękuje za udział w akcji :) Przy okazji idealnie przepis pasowałby na śniadanie do pracy, również na zmiksowanych
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.basinepichcenie.blox.pl