Śledzie z cebulą mają stałą miejscówkę w mojej lodówce, świeżą porcję robię co najmniej raz w tygodniu. Modyfikowałam ten przepis różnymi dodatkami, ostatecznie zdecydowałam się na klasykę. Tak już zostało i tak jest najsmaczniej.
Składniki:
- 4 duże płaty solonego śledzia
- 2 średnie czerwone cebule
- kilka listków laurowych
- czerwony pieprz
- ocet jabłkowy
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
- Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (max moczyć ½ godz.). Można nie moczyć śledzi, jeśli nie są bardzo słone.
- Osuszyć na sicie, pokroić w plastry o szerokości 4 cm.
- Obraną cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka.
- Warstwę śledzia układać (w wyparzonym) słoiku, następnie skropić śledzia 1 łyżeczką octu jabłkowego. Nałożyć warstwę cebuli, posypać ją czerwonym rozdrobnionym pieprzem, dodać liść laurowy. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
- Śledzie zalać olejem słonecznikowym, aby je zakrył. Wstawić do lodówki, żeby smaki się zmieszały. Po dobie będą gotowe do jedzenia.
Smacznego
Przepis dodany do akcji:
Potwierdzam, są pyszne, przed chwilą jadłem.
OdpowiedzUsuńMąż.
Ależ cudownie się prezentują... Bardzo dziękuje za udział w akcji. Ja właśnie też na bloga wrzuciłam przepis śledziowy, wieczorem dodam do akcji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.basinepichcenie.blox.pl