Krem z białych warzyw, to zupa o bardzo delikatnym smaku, dodatki jeszcze ją uszlachetniają.
Jeśli ktoś nie lubi łososia w zupie, to można go pominąć - zupa nadal będzie wspaniała. Co do oliwy truflowej i kolendry, upieram się żeby je dodać. Jeśli nie posiadacie takiej oliwy (zakładam, że nie jest to produkt pierwszej potrzeby), to niech to nie przeszkodzi w przygotowaniu tego pysznego kremu.
Jeśli ktoś nie lubi łososia w zupie, to można go pominąć - zupa nadal będzie wspaniała. Co do oliwy truflowej i kolendry, upieram się żeby je dodać. Jeśli nie posiadacie takiej oliwy (zakładam, że nie jest to produkt pierwszej potrzeby), to niech to nie przeszkodzi w przygotowaniu tego pysznego kremu.
Zupę można podawać z bagietką, grzankami lub bez dodatków.
Składniki:
- 1 duży seler
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 średni por - tylko biała część
- 3 ziemniaki
- 2 duże pietruszki
- bulion warzywny lub woda
- sól
- kilka plastrów wędzony łososia
- oliwa truflowa
- natka kolendry
- Warzywa umyć, obrać i pokroić na cienkie plastry.
- Przełożyć do garnka i dodać tyle bulionu, aby przykrył warzywa*.
- Ugotować warzywa do miękkości.
- Po przestudzeniu zmiksować zupę i przyprawić solą do smaku.
- Zupę podawać udekorowaną paseczkami łososia, natka kolendry i skropioną oliwą truflową.
* jeśli chcesz przygotować rzadzą zupę niż krem, to dodaj 1,5 szkl. bulionu więcej
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz