Potrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością.
Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami.
Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;)
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych
- 10 suszonych śliwek
- 8 suszonych, wędzonych śliwek
- 2 marchewki
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 8 listków laurowych
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1,5 łyżeczki kminku
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej)
- 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
- 1 litr wody
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę pokroić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, jałowca, ziela angielskiego. Dolać gorącej wody i gotować na niewielkim ogniu.
- Grzyby pokruszyć na mniejsze kawałki, opłukać na sicie. Przełożyć do miski i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po godzinie moczenia, przełożyć grzyby do garnka z kapustą i dodać wodę, w której się moczyły.
- Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przełożyć wraz z olejem do gotującej się kapusty.
- Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny.
- Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę, utartą na tarce marchew, koncentrat pomidorowy, miód, wino i kminek.
- Następnie dodać majeranek, tymianek, cząber, kolendrę, paprykę.
- Gotować ok. 2 godzin na małym ogniu, często mieszając. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać gorącej wody, aby bigos nie przypalił się.
- Pod koniec gotowania przyprawić bigos solą, czarnym pieprzem i ewentualnie dodać suszonych ziół wedle gustu.
KILKA PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE:
Barszcz czerwony wigilijny (Wege)
Zupa grzybowa (Wege)
INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE (TUTAJ)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz