Moje nowe odkrycie - chłodnik z awokado. Delikatny w smaku z nutami ogórka, cytryny i czosnku. Chłodnik ma konsystencję aksamitnego musu, co sprawia, że zupa ma bardzo elegancki charakter, można ją podawać na przyjęciach. Chłodnik można dekorować przed podaniem na wiele efektownych sposobów: posypać ziołami, przyprawami, krojonymi lub całymi warzywami. Można go podać również z chrupiącą grzanką.
Polecam na upalne dni.
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado (po 180 g każde)
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1-2 małe dymki (cienkie ze szczypiorkiem)
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- chilli w proszku
- sól do smaku
- do dekoracji przed podaniem : kilka pomidorków koktajlowych, kawałek ogórka
Przygotowanie:
- Obrane awokado, dymki, czosnek i obranego ze skórki i nasion ogórka zmiksować na gładką masę.
- Dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, sok z agawy i doprawić solą.
- Wstawić chłodnik do lodówki do schłodzenia.
- Przed podaniem posypać chłodnik chilli i udekorować cząstkami ogórka i pomidorkami.
Jeśli lubisz zmiksowane zupy-krem z warzyw, zobacz również:
krem z białych warzyw
dietetyczna zupa z dyni i imbiru
krem z pieczonego czosnku
zupa brokułowo-serowa
zupa chrzanowa z jajkiem
krem z pieczonych buraków
zupa pomidorowa
Przepis dodany do akcji kulinarnych:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz