Ezogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny.
Ezogelin gotowałam po raz pierwszy, ale jest tak smaczna, że zagości na stałe w naszym menu.
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy
- 50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli w płatkach
- 1,5 łyżeczki suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 litry bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos, a pomidory rozpadną się.
- Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się.
- Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut i zagęści zupę.
- Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
- Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą.
Nie słyszałam nigdy o zupie o takiej nazwie, fajnie poznać coś nowego.
OdpowiedzUsuń