niedziela, 6 lipca 2014

Sałatka z młodych ziemniaków i bobu

Sezon na bób i młode ziemniaczki w pełni. Zajadamy się nim każdego dnia, podanymi z masłem i koperkiem.
Dzisiejsza sałatka jest smakowitym połączeniem ziemniaków i bobu. Jest pożywna i sycącą, może być daniem obiadowym na upalne dni.



Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanych młodych ziemniaków
  • 3 szklanki ugotowanego bobu
  • kilka plastrów bekonu
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • 2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz (użyłam czerwonego pieprzu) do smaku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  • Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wyszorować szczotką, dzięki temu nie trzeba ich obierać. Do sałatki wybieramy małe ziemniaczki z cienką skórką. 
  • Ziemniaki w skórkach, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, a po wystudzeniu pokroić na ćwiartki i lekko posolić.
  • Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obrać ze skórek.
  • Bekon pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na chrupko.
  • Dymkę i koperek umyć i drobno pokroić. 
  • Musztardę, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
  • Ziemniaki i bób polać sosem i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypać sałatkę zrumienionym bekonem.
Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnych: 
To my! młode kartofelki          Lato w pełni!           Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz: