Sezon na bób i młode ziemniaczki w pełni. Zajadamy się nim każdego dnia, podanymi z masłem i koperkiem.
Dzisiejsza sałatka jest smakowitym połączeniem ziemniaków i bobu. Jest pożywna i sycącą, może być daniem obiadowym na upalne dni.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanych młodych ziemniaków
- 3 szklanki ugotowanego bobu
- kilka plastrów bekonu
- kilka łyżek posiekanego koperku
- 2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz (użyłam czerwonego pieprzu) do smaku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wyszorować szczotką, dzięki temu nie trzeba ich obierać. Do sałatki wybieramy małe ziemniaczki z cienką skórką.
- Ziemniaki w skórkach, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, a po wystudzeniu pokroić na ćwiartki i lekko posolić.
- Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obrać ze skórek.
- Bekon pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na chrupko.
- Dymkę i koperek umyć i drobno pokroić.
- Musztardę, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
- Ziemniaki i bób polać sosem i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać sałatkę zrumienionym bekonem.
Przepis dodany do akcji kulinarnych:
świetna:)
OdpowiedzUsuń