Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.
Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek, a reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało.
Składniki:
- świeże ciasto francuskie (50x25 cm)
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz mielony, kolendra mielona
- mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym.
- Cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Całość posolić i smażyć na średnim ogniu.
- Posolone pieczarki puszczą wodę, która powinna odparować.
- Pieczarki i cebulę smażyć do miękkości.
- Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą.
- Farsz wyłożyć na ciasto francuskie, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.
- Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym.
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Musiało smakować obłędnie 😍 💚
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤