Strony

wtorek, 8 lipca 2014

Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru

Ezogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny. 
Ezogelin gotowałam po raz pierwszy, ale jest tak smaczna, że zagości na stałe w naszym menu.



Składniki:
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli w płatkach
  • 1,5 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
  • W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos, a pomidory rozpadną się.
  • Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się.
  • Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut  i zagęści zupę.
  • Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku. 
  • Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
  • Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą.
Smacznego


1 komentarz:

  1. Nie słyszałam nigdy o zupie o takiej nazwie, fajnie poznać coś nowego.

    OdpowiedzUsuń