Co przygotować ,,na szybko do jedzenia", gdy wracamy do domu głodni? Oczywiście zupę;) Jestem fanką prostych, warzywnych zup kremów. Przygotowuje się w kilka chwil, wystarczy obrać cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami.
Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. |
- 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- 1 łyżka oleju lub masła
- sól, pieprz do smaku
- Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut.
- Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię. Można pozostawić trochę skórki na cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona.
- Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać curry.
- Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem.
- Dodać do zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu.
- Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu.
Chłodnik z awokado
Krem z pieczonych buraków
Zupa chrzanowa
Zupa brokułowo-serowa
Dietetyczna zupa z dyni i imbiru
Krem z białych warzyw
Orientalna zupa z dyni
Krem z pieczonego czosnku
Krem z pieczonych buraków
Zupa chrzanowa
Zupa brokułowo-serowa
Dietetyczna zupa z dyni i imbiru
Krem z białych warzyw
Orientalna zupa z dyni
Krem z pieczonego czosnku
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz