Nie ma lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne.
Składniki:
- makaron pappardelle
- 2 garści borowików
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku
- 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki.
- Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.
- Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty.
- Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny.
- Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette.
- Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił.
- Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie.
- Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny.
Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również:
Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
Makaron z dynią i serem pleśniowym
Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym
Spaghetti z sosem truflowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz