Niedawno układałam menu na ważną uroczystość rodzinną. Chciałam podać kilka lubianych, tradycyjnych potraw jednak w nieco innej odsłonie. Moja rodzina bardzo lubi buraczki jako dodatek do mięs i tym razem nie mogło ich zabraknąć.
Rozpoczęłam od upieczenia młodych, ale już bardzo dorodnych buraczków. Pieczenie uwydatniło słodycz buraków i pozwoliło zachować jędrność warzyw. Aby buraczki pięknie się prezentowały nie ścierałam ich na tarce, tylko pokroiłam w kostkę. Sałatkę doprawiłam dosyć śmiało octem balsamicznym, dosłodziłam syropem z agawy i nie żałowałam czosnku.
Efekt tych eksperymentów okazał się zaskakująco dobry, smakowało małym i dużym konsumentom.
Jeśli nie lubicie mdłych, utartych na papkę i rozgotowanych buraczków, to ta charakterna kwaśno-słodka sałatka będzie Wam smakować.
Składniki:
- 4 buraki (młode, duże o łącznej wadze 550 g)
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 duże ząbki czosnku
- sól do smaku
- kilka gałązek koperku
- Buraki umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do pieczenia.
- Do naczynia nalać 1-2 szklanki wody, tyle aby pokryła całe dno. Nakryć naczynie folią aluminiową i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
- Jeśli w czasie pieczenia woda z dna naczynia odparuje, należy ją uzupełnić.
- Buraczki należy piec do uzyskania miękkości tzn do momentu, gdy można swobodnie wbić w buraczki patyk do szaszłyków.
- Upieczone buraczki pozostawić do wystudzenia.
- Zimne buraczki obrać ze skóry, pokroić w niewielką kosteczkę i posolić.
- Z płynnych składników przygotować zalewę i dodać pokrojony bardzo drobno czosnek.
- Zalewę i czosnek wymieszać z buraczkami.
- Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dobę.
- Sałatkę podawać posypaną pokrojonym koperkiem.
Smacznego
Jeśli lubisz warzywa jako dodatek do dań, zobacz również:
kimchi
kapusta kiszona z olejem lnianym
prasowanka z białej kapusty
tzatziki
surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy
ogórki curry
Jeśli lubisz warzywa jako dodatek do dań, zobacz również:
kimchi
kapusta kiszona z olejem lnianym
prasowanka z białej kapusty
tzatziki
surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy
ogórki curry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz