czwartek, 19 czerwca 2014

Chłodnik na kwasie z buraków

Chłodnik buraczany, który przygotowuję powstaje na bazie pysznego kwasu z buraków. Dzięki dodatkowi kwasu zupa ma wyjątkowo korzystne właściwości dla organizmu. Zalety kwasu z buraków i przepis opisałam w tym poście.
Do chłodnika dodaję chrupiące rzodkiewki,ogórki i ogórki małosolne oraz sporo zieleniny. Warzywa kroję w niewielkie słupki, aby zachowały jędrność, nigdy ich nie ścieram na tarce.
Moim ulubionym dodatkiem do tej zupy jest szynka wieprzowa gotowana lub drobiowa, pokrojona w niewielkie kawałki.






Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,5-2 szklanki kwasu z buraków
  • 1/2 długiego ogórka lub 2-3 ogórki gruntowe
  • 2 ogórki małosolne
  • 6 rzodkiewek
  • posiekany szczypiorek i koperek - kilka łyżek wedle uznania
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkiem do chłodnika może być: szynka wieprzowa gotowana, szynka drobiowa

Przygotowanie:
  • Jogurt, maślankę i kwas wymieszać w misce.
  • Ogórki, rzodkiewki i zieleninę drobno posiekać i dodać do płynnych składników.
  • Przyprawić chłodnik solą i pieprzem.
  • Chłodnik wstawić do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia.
Smacznego

Jeśli szukasz pomysłu na potrawy z kwasem z buraków, zobacz również:
barszcz ukraiński
kwas z buraków
barszcz czerwony wigilijny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz