Chłodnik buraczany, który przygotowuję powstaje na bazie pysznego kwasu z buraków. Dzięki dodatkowi kwasu zupa ma wyjątkowo korzystne właściwości dla organizmu. Zalety kwasu z buraków i przepis opisałam w tym poście.
Do chłodnika dodaję chrupiące rzodkiewki,ogórki i ogórki małosolne oraz sporo zieleniny. Warzywa kroję w niewielkie słupki, aby zachowały jędrność, nigdy ich nie ścieram na tarce.
Moim ulubionym dodatkiem do tej zupy jest szynka wieprzowa gotowana lub drobiowa, pokrojona w niewielkie kawałki.
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka maślanki
- 1,5-2 szklanki kwasu z buraków
- 1/2 długiego ogórka lub 2-3 ogórki gruntowe
- 2 ogórki małosolne
- 6 rzodkiewek
- posiekany szczypiorek i koperek - kilka łyżek wedle uznania
- sól, pieprz do smaku
- dodatkiem do chłodnika może być: szynka wieprzowa gotowana, szynka drobiowa
Przygotowanie:
- Jogurt, maślankę i kwas wymieszać w misce.
- Ogórki, rzodkiewki i zieleninę drobno posiekać i dodać do płynnych składników.
- Przyprawić chłodnik solą i pieprzem.
- Chłodnik wstawić do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia.
Smacznego
Jeśli szukasz pomysłu na potrawy z kwasem z buraków, zobacz również:
barszcz ukraiński
kwas z buraków
barszcz czerwony wigilijny
barszcz ukraiński
kwas z buraków
barszcz czerwony wigilijny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz