Dzisiejsza zupa jest sycąca i mocno rozgrzewająca, idealna na mroźne dni. Kiedy wracamy do domu głodni i zmarznięci, z przyjemnością witamy na stole, miseczkę rozgrzewającej zupy z klopsikami.
Ta zupa to kolejne danie z klopsikami na moim blogu:) Małe mięsne kuleczki są zjadane przez moje dziecko bez gadania. Jeśli to samo mięso pokroiłabym w kostkę, zupa byłaby niezjedzona.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 szalotka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 filiżanka mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 5 plastrów imbiru
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, czerwona papryka, kumin, chili, świeże zioła - tymianek, rozmaryn
Klopsiki:
- 30 dkg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko eko
- 2-3 łyżki bułki tartej lub płatków jaglanych w wersji bezglutenowej
- 2 łyżki zimnej wody
- przyprawy:
- sól, czarny mielony pieprz, mielona kolendra, suszony tymianek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w plasterki, szalotkę w kosteczkę.
- W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać wodę, w takiej ilości, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, plastry imbiru.
- Zupę gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
- Produkty na klopsiki wymieszać w misce, przyprawić i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Klopsiki przełożyć do gotowanej zupy, dodać 2-3 szklanki wody, gotować jeszcze 10 minut.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek, przecier pomidorowy, gotować jeszcze 5 minut.
- Kilka minut przed zakończeniem gotowania przyprawić zupę solą, przyprawami i dodać zgniecione ząbki czosnku.
- Zupa powinna być lekko pikantna lub jeśli lubicie bardzo pikantną, zależy ile dodacie przypraw.
Smacznego
uwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuń