niedziela, 5 stycznia 2014

Krem z pieczonego czosnku z bekonem

Dzisiejsza zupa jest bardzo delikatna i aromatyczna. Pieczony czosnek nadaje zupie szlachetności i nie pozostawia ,,czosnkowego wspomnienia w ustach" ;)






Składniki:

  • 2 bardzo duże główki czosnku (moje miały 25 i 27 cm w obwodzie)
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • ok. 2 szkl.* lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka plastrów chudego bekonu
  • natka pietruszki do przybrania
  • 1/2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego masła
  • olej do posmarowania czosnku

*1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:

  • Główki czosnku przekroić na pół, posmarować olejem, ułożyć na blaszce i piec ok. 1/2 godz. w temp. 180 stopni. Czosnek powinien zmięknąć, lekko zrumienić, najważniejsze aby się nie przypalił. Przypalone części czosnku trzeba odkroić, bo mogą dodają goryczy zupie.
  • Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć w garnku na klarowanym maśle i dodać wyjęty z łupinek pieczony czosnek.
  • Dodać bulion, jeśli nie zakryje warzyw, dodać wody. Gotować do osiągnięcia miękkości ziemniaków. 
  • Po zakończeniu gotowania dodać mleko i zmiksować zupę na krem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krem podawać ze zrumienionym bekonem pokrojonym w drobną kosteczkę i przybraną natką pietruszki.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz