Kiszona kapusta to jeden z najbardziej prozdrowotnych produktów naszej kuchni. W okresie jesienno-zimowy surówkę z kapusty kiszonej robię prawie codziennie. Jest ona o wiele zdrowsza od mrożonek czy warzyw przywożonych z dalekich krajów.
W każdy dom ma swój ulubiony przepis na tą surówkę. U mnie bazą jest dobrej jakości kapusta kiszona i olej lniany budwigowy. Aby surówka nie znudziła się rodzinie, dodaję w rożnych proporcjach: tartą marchew, dymkę, cebulkę, paprykę, rzodkiewkę, koperek, natkę pietruszki, suszoną żurawinę, rodzynki.
Składniki:
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka gałązek koperku
- 3 łyżki oleju lnianego budwigowego
Przygotowanie:
- Z kapusty kiszonej odcisnąć z nadmiar soku. Pokroić kapustę na mniejsze kawałki, następnie posypać cukrem.
- Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę, koperek posiekać.
- Surówkę dokładnie wymieszać, odstawić aby smaki się zmieszały.
- Przed podaniem polać surówkę olejem lnianym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz