wtorek, 21 stycznia 2014

Pigwówka - nalewka z pigwowca

Chłód daje się we znaki, nadszedł czas na rozgrzanie się nalewką;) Późną jesienią nastawiłam nalewkę z pigwowca (nie mylić z pigwą). 
Długo trzeba było czekać na efekt, dopiero teraz można jej spróbować. 
Nalewka jest kwaskowo-słodka z lekko cierpkim posmakiem. Pyszna;) 



Składniki:
  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 niewoskowana cytryna
  • 0,5 kg drobnego cukru
  • 1 litr czystej wódki (45%) + ok. 0,5 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu nalewkowego
Przygotowanie:
  • Owoce pigwowca umyć, usunąć pestki i pokroić w plasterki.
  • Owoce przesypać do dużego słoja, dodać cytrynę pokrojoną w cząstki i wódkę.
  • Słój szczelnie zakręcić, odstawić na 6 tygodni, codziennie kilkakrotnie wstrząsnąć jego zawartością.
  • Po 6 tygodniach zlać do butelki płynną zawartość słoja. 
  • Pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem, dodać spirytus. Jeśli owoce wystają ponad poziom spirytusu, dodać wódki, aby je zakryć.
  • Słój odstawić  na 3 tygodnie, codziennie wstrząsnąć jego zawartością.
  • Następnie zlać zawartość słoja, zmieszać z poprzednio odlaną wódką. 
  • Nalewkę należy przefiltrować dla jej urody, można do tego celu użyć filtra do kawy, gazy, tetry.
  • Zlać nalewkę do butelek, odstawić w ciemne miejsce na ok. miesiąc.
Smacznego




1 komentarz:

  1. uwielbiam wódkę pigwową to nalewka też by mi posmakowała,
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń