Muffiny upieczone wg tego przepisu są chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. I jeszcze jeden duży plus tych babeczek - nie są zbyt słodkie ;)
Składniki suche:
- 300 g mąki pszennej
- 100-150 g groszku czekoladowego lub czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej)
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 3/4 szklanki mleka*
- 2 duże jajka eko
Warto mieć papierowe papilotki do muffinek, ułatwią pieczenie babeczek.
Ciasta wystarczy do upieczenia 12 muffinów.
*1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.
- Do suchych składników dodać cukier, cukier waniliowy i groszek czekoladowy. Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
- Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
- Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i schłodzone masło - dokładnie wymieszać.
- Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
- Ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki. Jeśli będziesz mieszać ciasto zbyt długo, to zakalec gwarantowany;)
- Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, mogą być wyłożone papierowymi papilotkami lub wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, muffinki piec ok. 20 minut.
Smacznego
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń