Dzisiejsza zupa jest bardzo delikatna i aromatyczna. Pieczony czosnek nadaje zupie szlachetności i nie pozostawia ,,czosnkowego wspomnienia w ustach" ;)
Składniki:
- 2 bardzo duże główki czosnku (moje miały 25 i 27 cm w obwodzie)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- ok. 2 szkl.* lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3/4 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- kilka plastrów chudego bekonu
- natka pietruszki do przybrania
- 1/2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego masła
- olej do posmarowania czosnku
*1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
- Główki czosnku przekroić na pół, posmarować olejem, ułożyć na blaszce i piec ok. 1/2 godz. w temp. 180 stopni. Czosnek powinien zmięknąć, lekko zrumienić, najważniejsze aby się nie przypalił. Przypalone części czosnku trzeba odkroić, bo mogą dodają goryczy zupie.
- Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć w garnku na klarowanym maśle i dodać wyjęty z łupinek pieczony czosnek.
- Dodać bulion, jeśli nie zakryje warzyw, dodać wody. Gotować do osiągnięcia miękkości ziemniaków.
- Po zakończeniu gotowania dodać mleko i zmiksować zupę na krem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krem podawać ze zrumienionym bekonem pokrojonym w drobną kosteczkę i przybraną natką pietruszki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz