Ten lekki, pyszny tort składa się z chrupiącej bezy i delikatnego kremu kawowego. Prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję.
Składniki na blaty bezowe:
- 5 białek z dużych jajek eko
- 1,5 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Składniki na masę kawową:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki brandy lub rumu
Przygotowanie blatów bezowych:
- Ubić białka na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.
- Na koniec ubijania delikatnie wmieszać skrobię i ocet jabłkowy.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 23 cm.
- Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, uformować przy pomocy łyżki lekko spłaszczone ,,chmurki".
- Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni.
- Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.
Przygotowanie masy kawowej:
- Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać brandy i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
- Masę kawową podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty bezowe. Udekorować.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz