Strony

środa, 8 stycznia 2014

Muffiny pizzowe

Pyszne, wytrawne muffiny o smaku pizzy. Są smaczne na ciepło jak i na zimno z ketchupem lub pomidorkami.  Można jest zabrać do szkoły, pracy, w podróż jako alternatywę dla kanapek.
Piekłam je pierwszy raz, do foremek włożyłam papilotki, ale odradzam ich użycia do wypieku tych muffinów. Zapewne z powodu dodatku sera, papilotki nie odklejały się od muffinów zbyt łato. Lepszym rozwiązaniem będzie pieczenie w foremkach wysmarowanych masłem.



Składniki suche:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 10 dkg żółtego sera w kawałku
  • 1/2 dużej kulki mozzarelli
  • 15 dkg szynki w kawałku
  • 1 cebula
  • 12 czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubricy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki

Składniki płynne:
  • 1 szkl. mleka
  • 2 duże jajka eko
  • 125 g masła

Dodatki:
  • kilka łyżeczek ketchupu
  • kilka łyżek tartego żółtego sera

*1 szkl. = 250 ml


Przygotowanie:
  • Masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia.
  • Cebulę pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały. 
  • Do miski z suchymi składnikami dodać zioła, przyprawy, usmażoną cebulę, sery i szynkę pokrojone w drobną kostkę oraz oliwki w plasterkach. Dokładnie wymieszać.
  • W drugiej misce dokładnie zmieszać rozpuszczone masło, mleko, jajka.
  • Płynne składniki dodać do miski z suchymi składnikami. Ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką, kilka chwil. Będzie grudkowate, byle nie zawierało dużych grud mąki. 
  • Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. 
  • Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę ketchupu i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
  • Muffiny posypać po wierzchu tartym żółtym serem.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, muffiny piec 25-30 minut.

Smacznego

2 komentarze:

  1. świetny pomysł! Wygląda apetycznie, polecamy :)
    zapraszamy także do nas-> www.kulinarnylans.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie! Często robię sobie takie na uczelnie... pizza w przerwie między zajęciami mmm... pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń