Długo duszona wołowina rozpływa się w ustach, jest delikatna i aromatyczna. Chude, duszone z warzywami mięso, jest zdrową i bardzo energetyczną potrawą, szczególnie polecaną na zimne dni.
Wołowina duszona w czerwonym winie z kaszą jaglaną |
Składniki:
- 40-50 dkg łopatki wołowej
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża biała cebula
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml esencjonalnego bulionu wołowego
- 250 ml wody
- kilka listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie 1-2 łyżki mąki* w wercji bezglutenowej 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Wołowinę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać tymianek, rozmaryn i szklankę wody. Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Następnie przełożyć wołowinę wraz sosem do garnka o grubym dnie.
- Dodać marchew i pietruszkę (w całości), cebulę pokrojoną w grube piórka, ziele angielskie i liście laurowe.
- Dodać wino i bulion, zagotować i następnie dusić potrawę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 2 godziny.
- Jeśli sos odparuje i nie będzie przykrywał mięsa, dodać trochę wody.
- Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem.
- Ewentualnie, wedle uznania sos zagęścić mąką.
- Przed podaniem pokroić marchew i pietruszkę na grube plastry.
Wołowinę można podać z puree ziemniaczanym, kaszą lub chlebem ... i czerwonym winem.
Smacznego
Wygląda cudnie <3 Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.monikoza.blog.pl