Wontony z bulionem są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Są dosyć pracochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Klasycznie podaje się wontony z bulionem drobiowym i jeśli nie masz przypraw jakich użyłam, możesz pozostać przy drobiowym z imbirem i szczypiorkiem.
Kiedyś jadłam ,,u chińczyka" wontony z bardzo aromatycznym bulionem. Długo nie mogłam odtworzyć smaku tego bulionu, wciąż brakowało mi składnika dającego dymny aromat i smak. Dzięki temu, że kupuję wszystkie przyprawy jakie wpadną mi w ręce, trafiłam na czarny kardamon, ten tajemny składnik bulionu. Warto poszukać w sklepach z orientalną żywnością czarnego kardamonu, bo przyprawa, której nie da się zastąpić inną, a nadaje bulionowi naprawdę wyjątkowy aromat.
Pierożki wonton:
- 40 dkg chudej mielonej wieprzowiny
- 1 duża utarta marchewka
- 2 cm utartego świeżego imbiru
- 1 dymka drobno posiekana
- 1 duży utarty ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki wina mirin lub octu ryżowego
- 1/3 szkl. bulionu drobiowego lub wołowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
- gotowe ciasto na pierożki wonton
Aromatyczny bulion:
- 1 litr esencjonalnego bulionu wołowego
- 4 owoce czarnego kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 4 owoce anyżu gwiaździstego
Przygotowanie pierożków:
- W dużej misce zmieszać składniki farszu na pierożki. Aby sprawdzić, czy farsz jest wystarczająco przyprawiony, uformować z niego kulkę wielkości orzecha i ugotować. Jeśli potrzeba, doprawić farsz solą, pieprzem, sosem sojowym.
- Pierożki składać tak samo jak uszka do barszczu. Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu. Posmarować wodą brzegi ciasta, złożyć każdy kawałek w trójkąt, lekko zaciskając brzegi. Dwa dłuższe brzegi trójkąta posmarować wodą i skleić.
- Pierożki gotować 7 minut od wypłynięcia, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić na sicie.
Przygotowanie bulionu:
- Do garnka wlać bulion wołowy, dodać cynamon, anyż i kardamon.
- Doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.
- Po zakończeniu gotowania pozostawić pod przykryciem 30 minut, aby bulion przeszedł aromatem przypraw.
Pierożki przełożyć do miseczek, zalać bardzo gorącym bulionem i posypać szczypiorkiem.
Smacznego
Smacznego
Moja rodzina też je uwielbia, ale jakoś nie mogę się zabrać, żeby zrobić:)
OdpowiedzUsuńTeż nie mogłam się zabrać;)
UsuńTakie dania to coś dla mnie :) Uwielbiam. Zdradź mi proszę gdzie zaopatrujesz się w ciasto do wontonów?
OdpowiedzUsuńCiasto na wontony kupuję w delikatesach Kuchnie Świata. Ciasto jest pokrojone na kwadraciki gotowe do użycia. Można kupić 2 wersje ciasta - do smażenia i do gotowania.
UsuńWidziałam również to ciasto w sklepach internetowych z orientalną żywnością.
Oczywiście można zrobić ciasto samodzielnie, jednak trudno rozwałkować ciasto, żeby było baaaardzo cienkie.
Pozdrawiam
W Kuchniach Świata widziałam, dzięki za odpowiedź :) Miałam nadzieję, że trafiłaś może gdzieś jeszcze je w sprzedaży :) No właśnie z tym robieniem własnego ciasta jest problem by to rozwałkować - całość zajmuje strasznie dużo czasu.
Usuń