Białą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej.
Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy.
Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą.
Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy:
Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy.
Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą.
Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy:
- włożyć kiełbasę do wrzącej wody i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum, dzięki temu gorąca woda sparzy kiełbasę, a cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody,
- Przed parzeniem delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach, to zapobiegnie pękaniu kiełbasy,
- Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo, w przeciwnym razie odda smak do wody,
- Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle żeby kiełbasa ugotowała się. Zbyt długie parzenie spowoduje utratę smaku i wysuszenie kiełbasy.
- 1/2 kg białej surowej kiełbasy
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
Przygotowanie:
- Do wody dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, cebulę i zagotować.
- Kiełbasę parzy się w całości, ale przed włożeniem do garnka, trzeba ją nakłuć widelcem.
- Dodać czosnek przekrojony na pół.
- Zmniejszyć gaz i parzyć grubszą kiełbasę 20-30 minut, a cienkie kiełbaski (takie jak na zdjęciu) 15 minut.
- Kiełbasę podawać na gorąco.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Biała kiełbasa pieczona w cydrze. Wyśmienita, smakuje nawet dzieciom, którym raczej nie podaje się kiełbasy pieczonej w piwie. Ta potrawa jest dobra dla całej rodziny, niezależnie od wieku.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy. To mój sposób na niejadka, który za nic nie chciał spróbować kiełbasy. A klopsiki bardzo mu smakowały;)
Biała kiełbasa pieczona w cydrze. Wyśmienita, smakuje nawet dzieciom, którym raczej nie podaje się kiełbasy pieczonej w piwie. Ta potrawa jest dobra dla całej rodziny, niezależnie od wieku.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy. To mój sposób na niejadka, który za nic nie chciał spróbować kiełbasy. A klopsiki bardzo mu smakowały;)
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Żurek staropolski z białą kiełbaską, ma ciekawy smak dzięki dodatkowi kwasu z kiszonych ogórków.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Pieczeń rzymska z białą kiełbasą, pyszna na zimno z chrzanem lub sosem rosyjskim. Może być równiez daniem obiadowym, podana wraz z ziemniakami i surówką.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą, bardzo udana i godna polecenia potrawa.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz