Buraki są lekko zamarynowane, co dodaje im smakowitości. Sałatka zasmakuje amatorom chrupania, bo jest tu ogórek, seler naciowy, pestki dyni. Jeśli nie lubisz kaszy na zimno, można ją lekko podgrzać.
Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją.
Składniki:
- 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 szkl. pokrojonych młodych buraków
- 2 laski selera naciowego
- ½ ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe
- ¼ szkl. pestek słonecznika
- 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dobrej jakości
- ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki
- Sól i pieprz czarny – do smaku
- Do przyprawienia buraków: ½ -1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Buraki upiec lub ugotować w skórkach. Gdy wystygną, obrać, pokroić w kostkę i przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić buraki na godzinę przed dodaniem do sałatki, aby nabrały smaku.
- Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
- Selera naciowego, ogórka, natkę i dymkę drobno pokroić.
- Kaszę jaglaną, buraki, selera, ogórka, natkę i dymkę wymieszać . Przyprawić sałatkę solą i pieprzem, a następnie dodać olej.
- Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki, aby smaki połączyły się.
- Podawać sałatkę udekorowaną kiełkami.
Smacznego
Szalenie podobają mi się te kolorki. Musiała być wyśmienita! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się sałatka jest bardzo dobra. A kolory grają dużą rolę w mojej kuchni ... jemy również oczami;)
OdpowiedzUsuń