Strony

czwartek, 13 kwietnia 2017

Kulicz, babka wielkanocna.

Kulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. 
Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii.
Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz, to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska
Przepis na babkę wielkanocną wypatrzyłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich - MAMUSZKA autorstwa Olii Hercules.




Składniki*:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 150-200 g bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy)
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka eko
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, dodajcie jeszcze 50 g cukru)
  • 10 g cukru waniliowego lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku i dodać połowę mąki. Miskę z zaczynem nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzić na sicie.
  • Z białek i soli ubić sztywna pianę.
  • Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystudzenia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i niewielkimi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszać.
  • Dodać (również porcjami) resztę mąki i wystudzone masło (gorące masło zniszczy drożdże!).
  • Dodać bakalie i dokładnie wyrobić ciasto.
  • Dużą miskę wysmarować olejem i umieścić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut, aż podwoi objętość.
  • Puszki wysmarować tłuszczem, boki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do puszek, do 1/3 wysokości. 
  • Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować żółtkiem lub mlekiem.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 100 stopni, wstawić puszki i piec 10 minut.
  • Następnie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 25 minut.
  • Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukrem. 


Lukier
3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy.

* Składniki na ok. 6 puszek o pojemności 400 ml

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz