Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii.
Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz, to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska.
Przepis na babkę wielkanocną wypatrzyłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich - MAMUSZKA autorstwa Olii Hercules.
Składniki*:
- 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 150-200 g bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy)
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 3 jajka eko
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, dodajcie jeszcze 50 g cukru)
- 10 g cukru waniliowego lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku i dodać połowę mąki. Miskę z zaczynem nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzić na sicie.
- Z białek i soli ubić sztywna pianę.
- Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystudzenia.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i niewielkimi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszać.
- Dodać (również porcjami) resztę mąki i wystudzone masło (gorące masło zniszczy drożdże!).
- Dodać bakalie i dokładnie wyrobić ciasto.
- Dużą miskę wysmarować olejem i umieścić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut, aż podwoi objętość.
- Puszki wysmarować tłuszczem, boki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do puszek, do 1/3 wysokości.
- Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować żółtkiem lub mlekiem.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 100 stopni, wstawić puszki i piec 10 minut.
- Następnie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 25 minut.
- Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukrem.
Lukier
3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy.
* Składniki na ok. 6 puszek o pojemności 400 ml
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz