poniedziałek, 19 października 2015

Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik

Przepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski. 

  Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajkaZalewajka świętokrzyskaZalewajka (woj. podkarpackie).

Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)

Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej). 

Dodatkami do zupy mogą być:
  • świeże grzyby leśne lub suszone
  • marchew, cebula, czosnek
  • boczek wędzony, kiełbasa
  • skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
  • usmażona na rumiano cebula
  • do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka
Przepis na żuru znajdziecie tutaj.







Składniki:
  • 500-700 ml żuru
  • 6 średnich ziemniaków
  • 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 9 szkl. wody
  • 3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku
Przygotowanie:
  • Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.
  • Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Usunąć z zupy ugotowaną cebulę. 
  • Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.
  • Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut. 
  • Doprawić zupę solą i pieprzem.
  • Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.
Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym.

Smacznego




Zalewajka na innych blogach:

Gotuj zdrowo! Guten Apetit!


Konwalie w kuchni

Kuchennymi Drzwiami

Ogrody Babilonu



7 komentarzy:

  1. U Ciebie pysznie!
    A to moja zalewajka :)
    Fajny miałaś pomysł! Pozdrawiam
    http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2015/10/zalewajka-z-grzybami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne grzybki pływają w Twojej zalewajce. Dziekuję za wspólne gotowanie. A to moja zalewajka http://frosch.blogspot.de/2015/10/zalewajka-z-grzybami-jesienny-zurek.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniu,
    dołączam i ja moją zalewajkę: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/zalewajka-z-grzybami-na-pieczonych-kosciach-i-owsianym-zurze-regionalne-smaki/
    Dziękuję za smaczny pomysł.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna jest ta Twoja zalewajka!
    U mnie wersja bez boczku: http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2015/10/regionalne-smaki-zalewajka-z-grzybami.html
    Z niecierpliwością czekam na kolejną regionalną propozycję.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgapiłam się z tą zupą;-( Wygląda mega smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej.
    Chciałam spytać czy Regionalne Smaki dalej się odbywają?

    OdpowiedzUsuń