Przepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski.
Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajka, Zalewajka świętokrzyska, Zalewajka (woj. podkarpackie).
Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)
Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).
Dodatkami do zupy mogą być:
- świeże grzyby leśne lub suszone
- marchew, cebula, czosnek
- boczek wędzony, kiełbasa
- skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
- usmażona na rumiano cebula
- do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka
Przepis na żuru znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 500-700 ml żuru
- 6 średnich ziemniaków
- 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki
- 20 dkg wędzonego boczku
- 9 szkl. wody
- 3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej)
- 2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku
- Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.
- Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.
- Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.
- Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut.
- Doprawić zupę solą i pieprzem.
- Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.
Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym.
Smacznego
Zalewajka na innych blogach:
Gotuj zdrowo! Guten Apetit!
Konwalie w kuchni
Kuchennymi Drzwiami
Ogrody Babilonu
U Ciebie pysznie!
OdpowiedzUsuńA to moja zalewajka :)
Fajny miałaś pomysł! Pozdrawiam
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2015/10/zalewajka-z-grzybami.html
Przepyszne grzybki pływają w Twojej zalewajce. Dziekuję za wspólne gotowanie. A to moja zalewajka http://frosch.blogspot.de/2015/10/zalewajka-z-grzybami-jesienny-zurek.html
OdpowiedzUsuńReniu,
OdpowiedzUsuńdołączam i ja moją zalewajkę: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/zalewajka-z-grzybami-na-pieczonych-kosciach-i-owsianym-zurze-regionalne-smaki/
Dziękuję za smaczny pomysł.
Pozdrawiam!
Pyszna jest ta Twoja zalewajka!
OdpowiedzUsuńU mnie wersja bez boczku: http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2015/10/regionalne-smaki-zalewajka-z-grzybami.html
Z niecierpliwością czekam na kolejną regionalną propozycję.
Pozdrawiam!
Zgapiłam się z tą zupą;-( Wygląda mega smacznie:-)
OdpowiedzUsuńHej.
OdpowiedzUsuńChciałam spytać czy Regionalne Smaki dalej się odbywają?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuń