środa, 28 października 2015

Mini Pavlova, na Urodziny Bloga.

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. 
Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w pieczeniu bezy, może się ona czasem nie udać. Moje pierwsze bezy były zbyt przesuszone i nie miały wilgotnego środka. Dokładnie wysuszyć to można małe beziki, a beza do torów powinna mieć chrupki wierzch i piankowe wnętrze.
Jak to w przepisie na bezę trzeba dodać sporo cukru, ale bez tego wypiek się nie uda. Bardzo słodka beza jest zrównoważona niesłodzoną bitą śmietaną i kwaśnymi owocami.





Składniki:
  • 2  białka z jaj ekologicznych
  • 100 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 szkl. śmietany kremówki 30%
  • do przybrania - listki mięty i owoce (truskawki, borówka amerykańska, maliny, jeżyny)

Przygotowanie
  • Schłodzone białka i szczyptę soli ubić na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać.
  • Gdy piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca, dodać skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać jeszcze 1 minutę.
  • Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 15 cm i lekko oprószyć skrobią ziemniaczaną (dzięki temu beza nie będzie przywierała do papieru).
  • Za pomocą łyżki przełożyć ubitą pianę na narysowany okrąg, lekko wygładzić boki bezy, na górze uformować niewielkie wgłębienie. Po upieczeniu zostanie ono wypełnione bitą śmietaną i owocami.
  • Nagrzać piekarnik do 170 stopni, wstawić blachę z bezą i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. 
  • Bezę piekłam ok. 35 minut, gdy wierzch był już suchy i zaczęły pojawiać się na nim spękania (widoczne na zdjęciach), wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam lekko uchylone drzwi, aby beza wystygła.
  • Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
  • Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, na górę bezy (w uformowane wgłębienie) nałożyć bitą śmietanę, udekorować owocami i listkami mięty.
Smacznego

4 komentarze:

  1. Piękna!
    To moja wielka słabość...
    Gratulacje z okazji urodzin bloga Reniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Aniu, mnie też się podobała, zestawienie białej bezy i kremu z soczystymi owocami cieszy oko i podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Renato-piękna Pavlova, bardzo apetyczne zdjęcia :) Życzymy Ci kolejnych lat blogowania pełnych satysfakcji :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń