Kolejne wspólne pieczenie blogerów, w październiku w Piekarni Amber powstały Wytrawne Drożdżówki. Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności.
Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze gruszką i ostrym w smaku serem pleśniowym.
Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Na wierzch bułek, dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam
następujących kombinacji składników:
- gruszka, ser pleśniowy, tymianek
- czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano
- czerwona cebula, mak
Dodatkowo do posmarowania bułek :
Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie:
- Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników.
- Następnie stopniowo dodać mąkę.
- Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
- Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki.
- Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki piecze się 20-30 minut w 200ºC.
Smacznego
Renata,
OdpowiedzUsuńurocze są Twoje bułeczki!
A zdjęcie tej z plastrem czerwonej cebuli wyjątkowo pyszne.
Aniu, mnie też się podobały te z cebulą, ale najbardziej smakowały te bardzo wytrawne - z gruszką i serem pleśniowym.
UsuńReniu, ależ wybór! Pyszności . U mnie leniwie wszystkie jednakie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW moim domu każdy lubi co innego, nie mam wyjścia muszę przygotować różne wersje smakowe, aby pasowały każdemu.
UsuńJakie piękne, aż chce się jeść:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję za miłe słowa, najtrudniej było powstrzymać się z jedzeniem, do następnego dnia tzn do czasu aż było odpowiednie świayło do fotografii.
UsuńJaka różnorodność dodatków:-) Ja to zbyt leniwa jestem i był tylko jeden:-) Dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńPrześliczne są Twoje bułeczki pełne kolorów i smaków jesieni. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMmmm, ale różnorodność! I jaką tu wybrać? ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wspaniale je przystroiłaś! Pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńFajne te Twoje buły Reniu :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję za wspólne pieczenie :-)
Też się zastanawiałam nad dodatkiem mąki pełnoziarnistej, spróbuję tak zrobić następnym razem. Bułeczki urocze! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńZ mąki pełnoziarnistej wychodzą mało puchate bułki, takie bardziej ,,konkretne". Staram się stosować w kuchni mąki pełnoziarniste, stąd mój wybór. Bułeczki nie rozpływają się w ustach jak te z oczyszczonej mąki, ale to mój świadomy wybór. Polecam dodatek mąki pełnoziarnistej, tylko trzeba dodac więcej wody niż w przepisie podstawowym.
UsuńFajne dodatki, mini pizza urocza :)
OdpowiedzUsuńPiękne i niesamowicie kolorowe Twoje bułeczki. Moje bardziej monotematyczne. Dziękuję za wspólne pieczenie (ja z opóźnieniem opublikowałam)
OdpowiedzUsuńU mnie też gruszka i pleśniowy ser.:)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas!
Świetne, zjadłoby się choć jedną...
OdpowiedzUsuńReniu, ale bym teraz zjadła Twoje bułki... wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)