Strony

poniedziałek, 12 października 2015

Wytrawne drożdżówki

Kolejne wspólne pieczenie blogerów, w październiku w Piekarni Amber powstały Wytrawne Drożdżówki. Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności. 
Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze gruszką i ostrym w smaku serem pleśniowym. 
Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy.


Mini cebularz
Mini pizza

Drożdżówka z gruszką i serem pleśniowym
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Na wierzch bułek, dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników:
  • gruszka, ser pleśniowy, tymianek
  • czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano
  • czerwona cebula, mak

Dodatkowo do posmarowania bułek :
Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie:
  • Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników.
  • Następnie stopniowo dodać mąkę.
  • Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
  • Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki.
  • Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki piecze się 20-30 minut w 200ºC.
Smacznego

18 komentarzy:

  1. Renata,
    urocze są Twoje bułeczki!
    A zdjęcie tej z plastrem czerwonej cebuli wyjątkowo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mnie też się podobały te z cebulą, ale najbardziej smakowały te bardzo wytrawne - z gruszką i serem pleśniowym.

      Usuń
  2. Reniu, ależ wybór! Pyszności . U mnie leniwie wszystkie jednakie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu każdy lubi co innego, nie mam wyjścia muszę przygotować różne wersje smakowe, aby pasowały każdemu.

      Usuń
  3. Jakie piękne, aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za miłe słowa, najtrudniej było powstrzymać się z jedzeniem, do następnego dnia tzn do czasu aż było odpowiednie świayło do fotografii.

      Usuń
  4. Jaka różnorodność dodatków:-) Ja to zbyt leniwa jestem i był tylko jeden:-) Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne są Twoje bułeczki pełne kolorów i smaków jesieni. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, ale różnorodność! I jaką tu wybrać? ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale je przystroiłaś! Pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne te Twoje buły Reniu :-)
    Dziekuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też się zastanawiałam nad dodatkiem mąki pełnoziarnistej, spróbuję tak zrobić następnym razem. Bułeczki urocze! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąki pełnoziarnistej wychodzą mało puchate bułki, takie bardziej ,,konkretne". Staram się stosować w kuchni mąki pełnoziarniste, stąd mój wybór. Bułeczki nie rozpływają się w ustach jak te z oczyszczonej mąki, ale to mój świadomy wybór. Polecam dodatek mąki pełnoziarnistej, tylko trzeba dodac więcej wody niż w przepisie podstawowym.

      Usuń
  10. Fajne dodatki, mini pizza urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne i niesamowicie kolorowe Twoje bułeczki. Moje bardziej monotematyczne. Dziękuję za wspólne pieczenie (ja z opóźnieniem opublikowałam)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie też gruszka i pleśniowy ser.:)
    Dzięki za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  13. Reniu, ale bym teraz zjadła Twoje bułki... wyglądają cudnie!
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń