Zapraszam blogerów (nie tylko) do wspólnego gotowania. Nasze comiesięczne spotkania nazwałam Regionalne Smaki, ponieważ będziemy pichcić i popularyzować potrawy z różnych regionów Polski.
Jako pierwszą ugotujemy Zalewajkę z grzybami, charakterystyczną dla mojego rodzinnego regionu - okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.
Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajka, Zalewajka świętokrzyska, Zalewajka (woj. podkarpackie).
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)
Uczestnicząc we wspólnym gotowaniu możecie skorzystać z mojego przepisu lub innych przepisów na zalewajkę. Najważniejsze, żeby zachować tradycyjny charakter tej zupy.
Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).
Dodatkami do zupy są:
- świeże grzyby leśne lub suszone
- marchew, cebula, czosnek
- boczek wędzony, kiełbasa
- skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
- usmażona na rumiano cebula
- do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka
Bazy nie zmieniamy, a dodatki pozostawiam inwencji gotujących.
Zachęcam do samodzielnego ukwaszenia żuru (przepis tutaj).
Zalewajkę gotujemy-kiedy chcemy:)
Przepis publikujemy 19 października 2015 r. (poniedziałek) o godz. 19.00
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Zalewajkę.
Gotować mogą wszyscy chętni, nie tylko blogerzy. Blogerzy będą publikować ugotowane potrawy na swoich blogach. Osoby, które nie prowadzą bloga, a chcą się pochwalić tym co przygotowały wg przepisu, który zamieściłam - przysyłają zdjęcia i ewentualnie krótki opis potrawy.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz