Strony

sobota, 10 października 2015

Zaproszenie Regionalne Smaki - Październik. ZAPROSZENIE

Zapraszam blogerów (nie tylko) do wspólnego gotowania. Nasze comiesięczne spotkania nazwałam Regionalne Smaki, ponieważ będziemy pichcić i popularyzować potrawy z różnych regionów Polski.
Jako pierwszą ugotujemy Zalewajkę z grzybami, charakterystyczną dla mojego rodzinnego regionu - okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.

Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajkaZalewajka świętokrzyskaZalewajka (woj. podkarpackie).
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)

Uczestnicząc we wspólnym gotowaniu możecie skorzystać z mojego przepisu lub innych przepisów na zalewajkę. Najważniejsze, żeby zachować tradycyjny charakter tej zupy. 
Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej). 

Dodatkami do zupy są:
  • świeże grzyby leśne lub suszone
  • marchew, cebula, czosnek
  • boczek wędzony, kiełbasa
  • skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
  • usmażona na rumiano cebula
  • do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka

Bazy nie zmieniamy, a dodatki pozostawiam inwencji gotujących. 
Zachęcam do samodzielnego ukwaszenia żuru (przepis tutaj).

Zalewajkę gotujemy-kiedy chcemy:) 
Przepis publikujemy 19 października 2015 r. (poniedziałek) o godz. 19.00

Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Zalewajkę.

Gotować mogą wszyscy chętni, nie tylko blogerzy. Blogerzy będą publikować ugotowane potrawy na swoich blogach. Osoby, które nie prowadzą bloga, a chcą się pochwalić tym co przygotowały wg przepisu, który zamieściłam - przysyłają zdjęcia i ewentualnie krótki opis potrawy.

Zapraszam do wspólnego gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz