Grzybobranie, to narodowy sport Polaków. Mimo tegorocznej suszy, sezon udało się rozpocząć zebraniem koszyka grzybów. Część grzybów zamroziłam, a z pozostałych przygotowałam quiche z farszem grzybowo-jajecznym. Jest to niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa. Najbardziej pracochłonne jest dokładne oczyszczenie grzybów, przecież nikt nie lubi zgrzytającego w zębach piasku. Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego.
Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem.
Składniki:
- 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki)
- 2 średnie cebule
- 3 jajka eko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 suszonego lub świeżego rozmarynu
- sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona do przyprawienia farszu do smak
- gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie:
- Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ważna aby na grzybach nie pozostał piasek.
- Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
- Przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i suszonym rozmarynem.
- Wystudzić usmażone grzyby i dodać rozbite jajka. Tak powstały farsz, lekko doprawić solą i pieprzem.
- Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ponakłuwać widelcem, przykryć drugą warstwą papieru do pieczenia lub folia aluminiową i zrobić obciążenie np. wysypać nasionami suszonej fasoli.
- Piec ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, lekko przestudzić.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz.
- Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek.
- Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego
Mniammm!
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzyby, zwłaszcza świeże i takie dania teraz mogę jadać codziennie.
Mniammm!
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzyby, zwłaszcza świeże i takie dania teraz mogę jadać codziennie.