Strony

piątek, 25 września 2015

Grochówka na wędzonych żeberkach

Grochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy.
Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu.
W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny.




Składniki:
  • 25 dkg łuskanego grochu w połówkach
  • 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ bulwy selera
  • 15 cm pora
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżki majeranku
  • ½  łyżeczki cząbru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 szkl.  wody
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku


Przygotowanie:
  • Do garnka z zimną wodą (3 szkl.)  włożyć  żeberka , wypłukany pod bieżącą wodą groch i dodać 1 płaską łyżeczkę soli. Zagotować, zmniejszyć  ogień i gotować 40 minut. W trakcie gotowania w garnku będzie zbierać się piana, którą należy zbierać łyżką. Woda powinna przykrywać żeberka i groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej wody.
  • W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki.
  • Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie.
  • Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  • Mięso oddzielić od żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy.
  • Usunąć z zupy połówki cebuli.
  • Przyprawić zupę majerankiem, cząbrem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Dodać ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół.
  • Zagotować zupę, wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i pozostawić 5 minut, aby smaki przypraw przeszły do zupy.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz