Grochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy.
Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu.
W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny.
Składniki:
- 25 dkg łuskanego grochu w połówkach
- 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ bulwy selera
- 15 cm pora
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżki majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 szkl. wody
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka z zimną wodą (3 szkl.) włożyć żeberka , wypłukany pod bieżącą wodą groch i dodać 1 płaską łyżeczkę soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 40 minut. W trakcie gotowania w garnku będzie zbierać się piana, którą należy zbierać łyżką. Woda powinna przykrywać żeberka i groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej wody.
- W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki.
- Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie.
- Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Mięso oddzielić od żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy.
- Usunąć z zupy połówki cebuli.
- Przyprawić zupę majerankiem, cząbrem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Dodać ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół.
- Zagotować zupę, wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i pozostawić 5 minut, aby smaki przypraw przeszły do zupy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz