Składniki:
- 1 kg dyni (użyłam hokkaido)
- 2 średnie, kwaśne jabłka (antonówka lub szara reneta)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju lub masła
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- kilka szklanek wody lub bulionu warzywnego - tyle ile potrzeba do zakrycia warzyw
- sól do smaku
- pesto rosso do przybrania zupy
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę: dynie i jabłka, jeszcze chwilę smażyć.
- Dodać wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa, doprowadzić do zagotowania.
- Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie.
- Zmiksować zupę, doprawić solą i cukrem.
- Ewentualnie dodać śmietanę.
- Podgrzać zupę, wlać do miseczki, udekorować łyżką pesto rosso.
Smacznego
zapowiada się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)