Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny.
Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna.
Składniki kwaśnicy:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej)
- 8 szkl. rosołu z gęsi
- woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa
- 3 liście
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- ugotowane mięso z gęsi
Składniki rosołu z gęsi:
- 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 bulwy selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 3 litry wody
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2,5 łyżeczki soli
Przygotowanie rosołu z gęsi:
- Korpusy z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.
- Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
- Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
- Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
- Garnek nakryć pokrywką, pozostawić do wystygnięcia.
- Z zimnego rosołu wyjąć warzywa, korpusy, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie kwaśnicy:
- Obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa.
- Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych).
- Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą tak, aby dobrze smakowało.
Smacznego
uwielbiam kapuśniaczki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)