Do kiszonek używam takich warzyw na jakie akurat jest sezon.
Latem robienie kiszonek jest niezwykle wdzięcznym i przyjemnym zajęciem. Bogactwo produktów zachęca do eksperymentów kulinarnych i próbowania nowych, czasem niekonwencjonalnych połączeń. W robieniu kiszonek w zasadzie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, bo ukisić można niemal każdy produkt.
Oprócz zabawy z łączeniem składników kiszonek, można schodzić z utartych szlaków kulinarnych władając do słoików warzywa pokrojone w sposób inny niż zazwyczaj się to robi. Niech ilustracją tego o czym piszę będzie przepis na Kiszone warzywa na zimę, czy kiszone warzywa.
Cukinię kiszoną z tymiankiem, pokroiłam w cieniutkie plastry. Dzięki temu kisiła się zaledwie dwa dni. Dodatek świeżego tymianku nadał kiszonce delikatny ziołowo-żywiczny posmak.
- 1/2 kg małych zielonych cukinii
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. gałązek świeżego tymianku
- 10 gałązek kopru
- 1 litr zimnej, przegotowanej wody
- 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej (sól do przetworów)
- Cukinie umyć, pokroić za pomocą obieraczki (lub mandoliny do warzyw) wzdłuż, na cienkie plastry.
- Do dużej miski przełożyć plastry cukinii, dodać gorczycę, pokrojony w plastry czosnek oraz gałązki kopru i tymianku. Wymieszać składniki kiszonki, a następnie przełożyć do słoika (u mnie o pojemności 0,6 l) lub kamionkowego garnka.
- Wymieszać składniki zalewy i wlać do słoika tyle, aby zakryć cukinię.
- Ponieważ kiszenie odbywa się w warunkach beztlenowych, podczas kiszenia cukinia powinna być całkowicie przykryta zalewą. Na wierzch kiszonki można położyć mały talerzyk i obciążyć go słoikiem z wodą lub kamieniem.
- Słoik z kiszonką ustawić na talerzu, ponieważ podczas fermentacji część zalewy może ,,uciec" ze słoika.
- Po 2-3 dniach cukinia będzie ukiszona.
- Słoik należy przechowywać w lodówce, aby spowolnić proces kiszenia, czyli żeby cukinia nie kwaśniała coraz bardziej.
Smacznego
ten rok bogaty w to warzywo przyda sie ten przepis
OdpowiedzUsuńNigdy nie kisiłam cukinii!Teraz mam jej duźo ,spróbuję!Dzięki za przepis!Tylko nie mam świaźego tymianku!Czy mogą być nasiona ,ten torebki? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie używałam nasion tymianku w kuchni więc nie wiem jaki będzie efekt smakowy. Na pewno bardzo dobrze będzie smakować cukinia kiszona z baldachami kopru lub nasionami kopru, albo tak jak ja kisiłam - z zielonymi gałązkami kopru.
OdpowiedzUsuń