Czasem mam ochotę na nieco inne, bardziej odświętne podanie owoców. Z serka mascarpone i jogurtu można zrobić bardzo przyjemny i niezbyt ciężki krem.
Żeby coś chrupało dodałam po jednym ciastku pełnoziarnistym. Można je zastąpić granolą domowej roboty.
Składniki:
- owoce leśne (jeżyny i maliny)
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- ciasteczka pełnoziarniste lub granola (przepis tutaj)
Przygotowanie:
- Serek mascarpone i jogurt należy schłodzić, a następnie zmiksować.
- Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksować na jednolitą masę.
- Wstawić krem na godzinę do lodówki do schłodzenia.
- Na dno szklanki nałożyć łyżkę kremu, dodać pokruszone ciasteczko, nałożyć następną warstwę kremu, a na wierzch owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz