wtorek, 6 sierpnia 2019

Szybki deser z owoców leśnych i mascarpone.

Owoce świetnie smakują jedzone osobno i bez dodatków. 
Czasem mam ochotę na nieco inne, bardziej odświętne podanie owoców. Z serka mascarpone i jogurtu można zrobić bardzo przyjemny i niezbyt ciężki krem.
Żeby coś chrupało dodałam po jednym ciastku pełnoziarnistym. Można je zastąpić granolą domowej roboty.





Składniki:

  • owoce leśne (jeżyny i maliny)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • ciasteczka pełnoziarniste lub granola (przepis tutaj)
Przygotowanie:
  • Serek mascarpone i jogurt należy schłodzić, a następnie zmiksować.
  • Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksować na jednolitą masę.
  • Wstawić krem na godzinę do lodówki do schłodzenia.
  • Na dno szklanki nałożyć łyżkę kremu, dodać pokruszone ciasteczko, nałożyć następną warstwę kremu, a na wierzch owoce.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz