środa, 22 lipca 2015

Wegeburgery z marchewką

Nie będę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam na przepis na wegeburgery, autorka bardzo je zachwalała, komentarze były pozytywne, więc przemogłam moją jaglaną niechęć. 
No i wyszły pyszne, kotleciki, nie są ani jaglane, ani marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety.
Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie.



Składniki:
  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szkl. utartej marchwi
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
  • 1/4 ziaren sezamu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szkl. oleju lub oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do posmarowania

Przygotowanie:
  • Cebulę drobno pokroić.
  • Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć na suchej patelni.
  • Wszystkie składniki wymieszać w bardzo dokładnie, aż utworzą kleistą masę.
  • Dłonie posmarować olejem i dodatkowo zwilżyć wodą i formować niewielkie kulki a następnie lekko je spłaszczyć, aby powstały kotleciki.
  • Przed ułożeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować kotleciki olejem z obu stron.
  • Kotleciki piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 25 minutach za pomocą łopatki obrócić kotleciki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz