W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki.
W przepisach na konfitury najczęściej używa się owoców i cukru w proporcjach 3:1. Do mojej konfitury użyłam mniej cukru, ponieważ nie lubię przesłodzonych przetworów.
Jeśli lubicie kwaskowe konfitury, to polecam przepis na konfiturę z truskawek i czerwonej porzeczki.
Jeśli lubicie kwaskowe konfitury, to polecam przepis na konfiturę z truskawek i czerwonej porzeczki.
- 3 kg truskawek
- 80 dkg cukru
- 2 laski wanilii
- sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
Przygotowanie:
- Truskawki umyć*, oderwać szypułki, pokroić na połówki.
- Truskawki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
- Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii.
- Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia.
- Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie.
- Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).
- Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry.
- Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
*Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców
1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria)
Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego lub winnego) lub 2 łyżki kwasku cytrynowego.
Płukane produkty zanurzyć na ok. 5 minut w zakwaszonej wodzie.
2. Usuwanie pestycydów
Następnie przełożyć płukane produkty do miski z wodą o odczynie zasadowym. Do 1 litra wody dodać czubatą łyżkę sody i zanurzyć owoce lub warzywa na kolejne 5 minut .
3. Następnie owoce lub warzywa zanurzyć w czystej wodzie i osuszyć na sicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz