piątek, 3 lipca 2015

Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny

W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki. 
W przepisach na konfitury najczęściej używa się owoców i cukru w proporcjach 3:1. Do mojej konfitury użyłam mniej cukru, ponieważ nie lubię przesłodzonych przetworów. 
Jeśli lubicie kwaskowe konfitury, to polecam przepis na konfiturę z truskawek i czerwonej porzeczki.



Składniki:
  • 3 kg truskawek
  • 80 dkg cukru
  • 2 laski wanilii
  • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
Przygotowanie:
  • Truskawki umyć*, oderwać szypułki, pokroić na połówki. 
  • Truskawki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
  • Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii.
  • Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia.
  • Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie.
  • Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).
  • Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry.
  • Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego


*Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców  

1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria)
Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego lub winnego) lub 2 łyżki kwasku cytrynowego.
Płukane produkty zanurzyć na ok. 5 minut w zakwaszonej wodzie.

2. Usuwanie pestycydów 
Następnie przełożyć płukane produkty do miski z wodą o odczynie zasadowym. Do 1 litra wody dodać czubatą łyżkę sody i zanurzyć owoce lub warzywa na kolejne 5 minut .

3. Następnie owoce lub warzywa zanurzyć w czystej wodzie i osuszyć na sicie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz